Siemenkylvö maaliskuussa
Olen oikeastaan aina ollut kiinnostunut hyötykasvien kasvattamisesta. Työkiireiden vuoksi kasvimaan laitto on useimpina kesinä kuitenkin jäänyt tekemättä.
Talven aikana satuin lukemaan muutamia artikkeleita talvikylvöistä. Talvikylvöt tehdään pakkasten aikaan, ja kylvöt jätetään ulos puolivarjoon odottamaan kevättä ja lämpöä. Päätin siltä istumalta kokeilla toimiiko tämä todella. Etenkin kun asun Itä-Suomessa 4/5 vyöhykkeellä, niin ajatus tuntui uskomattomalta. Tällä kasvatustyylillä satoakin olisi luvassa tavallista aikaisemmin. Ajatus itse kasvattamasta pinaatista ja salaatista toukokuun lopulla on todella houkutteleva.
Kylvöastiana käytin muovisia pikkusankoja, jotka on valmistettu elintarvikemuovista. Pohjaan ja sankon ylälaitaan porataan reikiä, jotta ylimääräinen vesi ja kosteus poistuu. Kasvualustaksi sopii tavallinen puutarhamulta , jonka päälle siemenet kylvetään. Siementen päälle laitetaan ohut kerros multaa ja noin 5cm lunta. Tämän jälkeen astian päälle laitetaan kansi. Kanteen ei tule tehdä reikiä, jottei kylvös tule liian märäksi sateiden alkaessa. Kevään edetessä ja sään lämmetessä lumi sulaa, ja kostuttaa mullan, näin siemenet pääsevät itämään.
Kylvin ensimmäiset siemenet maaliskuun puolivälissä. Osa käyttämistäni siemenistä löytyi kaapistani, päiväyskin oli joistakin jo mennyt. Innostuin tilaamaan uusia siemeniä, erityisesti talvikylvöön soveltuvia. Siemenvarastoni on nyt melko laaja, mutta päätin aloittaa kokeilun maltilla, ja kylvin vain suurimmat suosikkini.
Ensimmäinen kokeiluni onnistui varsin hyvin. Lehtikaali, pinaatti, lehtisalaatti ja keräsalaatti itivät onnistuneesti, ja jatkavat kasvuaan kasvihuoneessa. Rukolan itävyys oli heikko. Persilja ja tilli eivät itäneet lainkaan. Toukokuun alkupuolella siirsin taimet kasvihuoneeseen kasvamaan. Salaatti alkaa jo olla mukavan kokoinen, ja pian sitä päästään maistamaan.